شرایط ممتحن (اگزمینر) آیلتس:
در ابتدا ذکر این نکته ضروری است که اگزمینرهای آیلتس، یا اگزمینر اسپیکینگ هستند و یا رایتینگ و مطالب زیر جهت راهنمایی و کمک به اگزمینرهای اسپیکینگ است.


مراحلی که یک شخص باید طی کند تا اگزمینر آیلتس بشود، مراحل نسبتا زیادی است که در ادامه با این مراحل آشنا می‌شویم:

examinerresize

مرحله اول: دریافت پک اطلاعات استخدام:
در ابتدا شخصی که متقاضی اگزمینری آیلتس است، یک پک به اسم recruitment information pack دریافت می‌‌کند که شامل موارد زیر است:

1- فرم درخواست اگزمینری (The IELTS Examiner application form)

2- فرم حداقل مدارک مورد نیاز(MPR). شاید بتوان گفت این فرم مهمترین فرم است و شامل حداقل مواردی است که یک شخص باید داشته باشد تا بتواند اگزمینر بشود. دقت باید بفرمایید در صورتی که حتی یکی از موارد عنوان شده در این فرم ناقص باشد، فرآیند اعطای صلاحیت اگزمینری در همان ابتدا متوقف می‌شود. اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل این فرم در حقیقت مهمترین شرایطی هستند که متقاضی اگزمینری باید دارا باشد و در پایین این موارد آورده شده است.


اطلاعات مورد نیاز فرم MPR:
در فرم MPR برای اگزمینر ارائه دو مدرک و دارا بودن ویژگی‌های خاصی ذکر شده است:


مدرک اول: مدرک لیسانس یا فوق لیسانس (3 سال تحصیل پیوسته و یا یک سال تحصیل به علاوه مدرک فوق لیسانس) به همراه یکی از مدارک زیر:
1- مدرک TESOL و یا TEFL (مدرکی که دال بر تحصیل در رشته آموزش زبان خارجی باشد) از یک موسسه معتبر
2- مدرک مرتبط با ESOL یا EFL که به عنوان بخشی از پروسه آموزشی دوره لیسانس یا فوق لیسانس تلقی بشود و توسط یک موسسه معتبر به متقاضی اعطاء‌ شده باشد.
3- یک مدرک آموزشی (در صورتیکه مرتبط با مدرک دوره لیسانس باشد که متمرکز بر مطالعات پیرامون زبان انگلیسی داشته باشد)
تمامی این مدارک باید توسط یک موسسه یا نهاد آموزشی معتبر صادر و گواهی شده باشند و در صورتیکه نیاز باشد متقاضیان باید اطلاعات بیشتری را هم برای مرکز آیلتس مربوطه فراهم کنند (همانند رونوشت، ریز نمرات تحصیلی، گواهی مدارک توسط نهادی خارج از دانشگاه و ....)
تمامی هزینه های فراهم آوردن و گواهی این مدارک به عهده متقاضی است و اصل مدارک نیز مورد نیاز است.

مدرک دوم: سابقه تدریس
یک مدرک که نشان‌دهنده 3 سال تدریس تمام وقت یا نیمه وقت زبان انگلیسی باشد نیاز است. تمامی این سه سال سابقه تدریس باید مرتبط با تدریس زبان انگلیسی به بزرگسالان (16 سال به بالا) باشد. تدریس تمام وقت، تدریسی در نظر گرفته می‌شود که شامل حداقل 14 ساعت تدریس بصورت حضوری و شفاهی در هفته باشد. تدریس بصورت خود اشتغالی (بدون همکاری با یک مرکز آموزشی) و تدریس داوطلبانه شامل این مورد نخواهد شد.

ویژگی‌های خاص مورد نیاز: ویژگی‌های کاری و مهارت‌های میان‌فردی
متقاضی اگزمینری آیلتس باید دارای ویژگی‌ها و خصیصه‌های زیر باشد:
دارای توانایی به انجام رساندن کارها بصورت دقیق و با جزئیات کافی
حس احساس نیاز در موارد امنیتی و محرمانه
ارائه پاسخ های مثبت به راهنمایی ها و مشاوره
بروز رفتار حرفه‌ای در تمامی زمانها
داشتن همکاری موثر با همکاران و داوطلبان و داشتن رفتار با سایرین در کمال احترام
توجه به تفاوت‌های فرهنگی


3- فرم معرفی نامه: یک فرم به دو نفر از معرف‌های شخص متقاضی فرستاده می‌شود تا فرم مربوطه را پر کنند و به IELTS Administrator مربوطه ایمیل کنند. معرف‌ها حتما باید کارفرما یا یک مقام ارشد در محلی باشد که متقاضی در آن محل در حال انجام کار بوده باشد و یکی از دو معرفی نامه باید توسط مقامی باشد که شخص متقاضی با او در حال حاضر رابطه کاری داشته باشد.

4- فرم مربوط به تکمیل اطلاعات دیگر و هزینه

 

 

مرحله دوم: تکمیل فرم الکترونیکی درخواست اگزمینتری (Application Form)
تمامی متقاضیان اگزمینری الزاماً باید فرم رسمی الکترونیکی تقاضا را پر کنند و تمامی قسمتهای فرم مربوطه قبل از submit کردن فرم، پر شود و حتما فرم باید دارای امضا باشد. همچنین امضای الکترونیکی هم مورد قبول است.
گواهی مدارک و یک نسخه فتوکپی مدارک مربوطه نیز باید به Centre Administrator ارسال شود. دقت بفرمایید به هیچ عنوان اصل مدارک را نباید پست کنید چرا که در اینصورت تمامی مسئولیت این کار در صورت مفقودی به عهده متقاضی خواهد بود. ارسال مدارک مذکور باید شخصا و حضورا توسط متقاضی به Administrator صورت بپذیرد. همچنین هر تائیدیه و گواهی را که مرکز مربوطه تقاضا نماید،‌ متقاضی الزاما باید فراهم کند. در شرایطی که فراهم نمودن اصل مدرک امکانپذیر نیست، راه حل این مشکل توسط Professional Support Network Manager ارائه خواهد شد و متقاضی باید توسط آن راه حل عمل نماید.

برای دیدن صفحات Application Form که دارای هفت صفحه است می‌توانید بر روی لینک های زیر کلیک نمایید تا بتوانید صفحات مربوط به فرم اصلی تقاضای اگزمینری را مشاهده بفرمایید:
صفحه اول
صفحه دوم
صفحه سوم
صفحه چهارم
صفحه پنجم
صفحه ششم
صفحه هفتم

ارزیابی رقابتی زبان انگلیسی (Assessment of English language competence):
دانش زبان متقاضیان اگزمینری آیلتس باید در اسپیکینگ 9 و در سه مهارت دیگر برابر حداقل 8 باشد. مطابق قوانین، باید اگزمینر در امتحان آیلتس الزاما شرکت کرده و این نمرات را کسب نماید و تا زمانیکه چنین نتایجی را کسب نکرده است، recruitment process نمی‌تواند ادامه یابد. ضمنا متقاضی الزاما باید در آیلتس آکادمیک شرکت کرده باشد.

 

 

مرحله سوم: تصمیم‌گیری راجع به رد یا تایید فرم‌های درخواست (Approval or Rejection of Application Forms)
در نهایت یک Examiner Trainer تصمیم خواهد گرفت که فرم متقاضی پذیرفته و یا رد شود و اگر متقاضی واجد شرایط لازم نباشد،‌ درخواست وی رد خواهد شد.

 

 

مرحله چهارم: مصاحبه (Interview)
متقاضیانی که درخواستشان در مرحله سوم پذیرفته بشود، دعوت به مصاحبه حضوری و شفاهی می‌شوند و این مصاحبه در IELTS centre مربوطه صورت می‌گیرد و فقط در شرایط خاص و استثنایی، مصاحبه می‌تواند بصورت تلفنی انجام شود. در صورتی که در مصاحبه نیز مشکلی نباشد، متقاضیان وارد مرحله بعد می‌شوند.

 

 

مرحله پنجم: انتصاب رسمی (Induction)
قبل از اینکه متقاضیان وارد مرحله آموزش بشوند، به این مرحله دعوت می‌شوند و در این مرحله اطلاعاتی کلی پیرامون اگزمینری فرا می‌گیرند که در بردارنده یک طرح کلی است و این مرحه نیز در IELTS centre صورت میگیرد. در موارد خاص و استثنایی، این آموزش خارج از IELTS centre نیز صورت می‌گیرد.

 

 

مرحله ششم: آموزش (Training)
قبل از اینکه دوره اختصاص آموزشی شروع شود، متقاضی باید یک Confidentiality Undertaking را امضا کند که در حقیقت یک تعهدنامه است که موارد محرمانه مرتبط با ایلتس را هیچوقت جایی افشا نکند. تا زمانی که این تعهدنامه امضا نشود، متقاضی نمی‌تواند در دوره‌ آموزشی شرکت کند. برای اینکه شخصی اگزمینر ایلتس بشود، حتما باید دوره training and certification را بگذراند. این دوره پیرامون نحوه نمره‌دهی در بخش اسپیکینگ آیلتس است. طی فرآیند آموزش Examiner Trainer به ارزیابی متقاضیان می‌پردازد تا مطمئن بشود متقاضیان بصورت صحیح به ارزیابی داوطلبان آیلتس می‌پردازند.

 

 

مرحله هفتم: تائید (Certification)
این مرحله در حقیقت ابزاری است برای اطمینان از این موضوع که متقاضی اگزمینری به خوبی از معیارهای نمره‌دهی مطلع است و می‌تواند بصورت صحیح و دقیق طبق این معیارها نمره بدهد یا خیر. در این مرحله متقاضیان ارزیابی های انفرادی انجام می‌دهند و این ارزیابی ها برای British Council یا IDP فرستاده می‌شود. مرحله تائید ممکن است بلافاصله بعد از مرحله آموزش شروع بشود و یا با فاصله زمانی حداکثر دو هفته ای از مرحله آموزش برگزار بشود. مرحله تایید نیز در IELTS centre و دقیقا تحت شرایط امتحان اصلی برگزار می‌شود. تنها زمانی که یک سنتر ایلتس مطلع بشود که متقاضی این مرحله را با موفقیت به انجام رسانده است می‌تواند از او به عنوان اگزمینر استفاده کند و اگزمینر باید حداکثر ظرف مدت 2 ماه از پایان این دوره، اولین ارزیابی خود را از داوطلبین آیلتس به عمل بیاورد. (نباید از certification date تا تاریخ اولین ارزیابی بیشتر از 2 ماه بگذرد)

 

 

مرحله هشتم: مکاتبه (Communication)
در این مرحله IELTS centre به تمامی متقاضیان بصورت رسمی اطلاع خواهد داد که در کدوم مرحله رد شده‌اند و یا اینکه تمامی مراحل را با موفقیت به انجام رسانده اند. اگر متقاضی در هر مرحله ای رد بشود، ظرف مدت حداکثر 2 هفته این موضوع به اطلاع وی خواهد رسید.

 

 

خلاصه مراحل:
خلاصه مراحل پذیرش متقاضی اگزمینری آیلتس بصورت زیر است:
1- تائید فرم متقاضی (Application form approval)
2- ارزیابی دانش زبان انگلیسی (در صورتی که به تشخیص Examiner Trainer نیاز باشد)
3- مصاحبه
4- انتصاب
5- آموزش
6- تائید
7- امضای مدارک مربوط به آیلتس شامل:
دعوت به جلسه ارزیابی (Invitation to Examine)
پذیرفتن قوانین آیلتس (Code of Practice)
تعهد نامه عدم افشای موارد محرمانه مرتبط با آزمون
8 - چک های امنیتی دیگر مانند عدم سابقه کیفری از سوی سنتر مربوطه

 

به عنوان نکته آخر باید این را بدانید که هیچ اگزمینر (ممتحن)‌ آیلتس، تا زمانی که در سمت ممتحنی است، حق ندارد این موضوع را عنوان نماید که وی ممتحن است و برای ممتحنی که عنوان نماید ممتحن آیلتس است، مجازات در نظر گرفته شده است پس باید بدانید اگر در تبلیغات فردی عنوان کرد وی ممتحن آیلتس است، این گفته وی کذب است! همچنین قبل از آزمون عکس داوطلبین به ممتحن نشان داده می‌شود و در صورتی که به هر طریقی ممتحن داوطلب مربوطه را بشناسد، باید این موضوع را اطلاع دهد و از مصاحبه با شخص مذکور امتناع کند. ضمنا اینکه در روز آزمون شما، چه کسی ممتحن شما خواهد بود نامشخص خواهد بود. مجموع این قوانین برای این وضع شده است تا از قضاوت و نمره‌دهی ناعادلانه به دلیل نزدیکی ممتحن و داوطلب جلوگیری شود.